ELS BOSCOS DEL TERÇ NORD DE CASTELLÓ GENEREN 53 MILIONS D'EUROS A L'ANY.
- Diari Comarcal / ADMIN
- 7 jun 2016
- 3 Min. de lectura

L'enginyeria valenciana Vielca Medi ambient, pertanyent al Grup Vielca, ultima aquests mesos la redacció del Pla d'Ordenació de Recursos Forestals de Sant Mateu. Mancant les conclusions finals, els tècnics d'aquesta empresa valoren en 53,5 milions d'euros l'aportació anual dels terrenys forestals dels 35 municipis que conformen la Demarcació Forestal de Sant Mateu.
Els treballs van arrencar al desembre de 2014 i està previst que acabin a la fi d'any. Segons explica Vicente Candela, gerent de Vielca Medi ambient, "aquests consisteixen en una anàlisi de les potencialitats dels recursos forestals, així com de l'establiment de les bases per a l'aprofitament forestal sostenible, que permeti conjugar usos productius i recreatius amb una adequada conservació del mitjà natural i el paisatge, adaptant-se a les particularitats de cadascuna les comarques".
L'estudi, que abasta les comarques dels Ports, L'Alt Maestrat i el Baix Maestrat, té en compte múltiples variables. Es parteix de la revisió de la cartografia de sòl forestal existent, adaptant-la a la realitat actual, conforme als criteris de la legislació forestal. S'analitzen tant aquells productes que tenen un valor de mercat (fusta, llenya, fongs, pastures...) com els serveis ambientals (ús turístic-recreatiu, mitigació del canvi climàtic, reducció de riscos d'inundació, control de l'erosió...), a fi d'establir un marc de planificació
que permeti optimitzar el caràcter multifuncional de la muntanya mediterrània, sempre amb criteris
de sostenibilitat ambiental i persistència de les masses forestals.
L'anàlisi econòmica dels béns i serveis que generen aquests ecosistemes ressalta sensiblement el valor dels serveis ambientals (captació i depuració d'aigua, mitigació del canvi climàtic, ús paisatgístic-recreatiu...) per sobre dels usos productius (pastures, fongs, llenya, fusta...). La renda anual estimada d'aquests espais (53,5 milions d'euros) suposa una taxació global dels ecosistemes forestals dels 35 municipis valorada en 1.503 milions d'euros. Per arribar a aquest valor s'empra una fórmula econòmica complexa cridada 'taxa social de descompte', que té en compte l'increment històric del PIB, l'estimació de la devaluació en el temps dels diners, la taxa de preferència temporal, i una ràtio que mesura la relació entre els tipus impositius mitjans i els màxims, entre altres aspectes.
Com explica Candela, "es tracta en qualsevol cas d'una valoració de mínims, ja que ha quedat fora de la metodologia de valoració tot allò que no té element de comparació amb cap mercat, com per exemple els valors sentimentals de la gent lligada a aquests paisatges". En cas d'incendi forestal, no tots els serveis ambientals i productius es veurien afectats d'igual forma, ja que alguns elements tenen valor residual (fusta cremada, capacitat de captació d'aigua, que es redueix però no desparece...) mentre uns altres queden totalment eliminats durant anys, com el valor paisatgístic-recreatiu, el control de l'erosió o la biodiversitat. A partir d'aquestes consideracions, s'estima que en el cas que un incendi afectés els ecosistemes forestals dels 35 municipis estudiats, es perdrien al voltant d'1.182 milions d'euros de valoració.
El càlcul coincideix en el temps amb la decisió de Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, de reduir el període de cremes agrícoles autoritzades en terrenys forestals de la Comunitat Valenciana, davant el perill que pot suposar a causa de l'escassetat de pluges. Dos Planes per a Castelló Vielca Medi ambient és el responsable tècnic de la Redacció de dues dels tres Planes d'Ordenació de Recursos Forestals (PORF) de la Província de Castelló, abastant més de 60 municipis principalment de les comarques dels Ports, L’Alt Maestrat, el Baix Maestrat, L'Alcalatén i La Plana Alta. Es tracta dels PORF de la Demarcacions Forestals de Sant Mateu i de la Vall d'Alba, si ben aquest últim va començar al gener de 2016 i estarà llest a l'abril de 2017.
Per garantir la viabilitat social d'aquests Planes, cadascun d'ells planteja una sèrie d'activitats de participació pública, comptant amb administracions, empresaris, associacions ecologistes…, que validen el diagnòstic realitzat i aporten idees i propostes. En el cas de la Demarcació de Sant Mateu, participa un total de 15 agents locals entre representants de grups ecologistes, federació de caça, alcaldes, indústries, agricultors i ramaders, administració i responsables d'activitats de turisme rural, entre uns altres.
[Notícia i imatge cedides per l'empresa "Vielca Ingenieros"]
Комментарии