L'AJUNTAMENT I LA DIPUTACIÓ PREPAREN L'EXPOSICIÓ “A CATÍ PERAIRES” PER AL PRIMER CAP DE SETM
- Diari Comarcal / ADMIN
- 9 jun 2016
- 2 Min. de lectura

L'alcalde de Catí, Pablo Roig i el vicepresident de la Diputació, Vicent Sales, han mantingut una reunió per exposar, dins de les activitats que el municipi té preparades per al cap de setmana del 2 i 3 de juliol, un dels majors tresors que es troben en l'arxiu de la Diputació.
Es tracta d'una col·lecció facsimilar de documents dels segles XIII – XIV - XV custodiats en l'arxiu de la Diputació i que formen part de la història del municipi. Els originals ja van estar exposats en el municipi, però la seva exposició pot perjudicar la conservació dels documents, així que es va a realitzar una col·lecció facsimilar perquè l'exposició, “Llibres i pergamins catinencs” pugui estar de forma permanent en la localitat i així ampliar l'oferta turística.
Entre els documents es troba la Carta Pobla de 1239 que serà protagonista en les recreacions teatrals, ja que el dissabte al matí Blasco de Alagón vindrà a Catí per donar a poblar la vila a Ramón de Bocona i quaranta pobladors. També es troben els decrets de Jaime II i la Reina Leonor de 1316 i 1331
respectivament en els quals es prohibia portar vi a Catí, el debat per part del consell de l'estatut del vi serà protagonista en les escenes que es van a recrear al llarg del cap de setmana. Un altre dels documents a destacar és la carta de pagament de 2.000 florins que en 1463 es van lliurar a Ramiro Miganques. El pagament va ser realitzat per pagar el rescat de els ostatges que els guerrers de Castella es van portar al Castell de Alcalà de Xivert després de la batalla de Catí. Aquesta és una altra de les escenes teatrals que es reproduiran, així com la visita de sant Vicent Ferrer a Catí en 1410, la visita del comerciant Marco Datini en 1440, el romiatge de Catí a Sant Pere de Castellfort en 1321 o les festes de Santa Anna en 1450.
Els visitants també podran gaudir veient com antigament es filava la llana o es xollaven les ovelles. Cal tenir en compte que a Catí es comercialitzava la llana de tota la comarca, per la qual cosa rics mercaders i notaris van ser els que van construir part del patrimoni cultural que encara avui es conserva en el municipi.
[Notícia i imatge cedida per l'Ajuntament de Catí]
Comments