La mostra recull 48 fotografies que retraten els moments claus de la vida de l’escriptor valencià juntament amb retrats dels grans escriptors espanyols que van coincidir amb ell. Aquesta és la primera exposició que el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana cedeix a Benicarló una vegada el Mucbe ha sigut declarat museu.
Benicarló acull, des d’avui, «Blasco Ibáñez i el Rostre de les Lletres», una mostra de 48 fotografies que retraten Blasco Ibáñez junt als artistes més notables del seu temps, a més de recollir una selecció de retrats de grans escriptors que coincidiren amb ell. El regidor de Cultura, Josep Barberà, s’ha mostrat molt orgullós pel fet que el Mucbe siga considerat museu, i ha remarcat que «poder acollir aquest tipus d’obres que aporta el Consorci de Museus farà que es conega encara més el nom de Benicarló».
Respecte de l’exposició, Barberà ha assenyalat que «Blasco Ibáñez és l’autor valencià més conegut internacionalment, perquè va saber vendre molt bé la seua literatura als Estats Units i Amèrica del Sud». Per la seua part, el gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha destacat que «aquest projecte permet revisar la impressionant figura de Blasco Ibáñez amb motiu del 150 aniversari de la seua mort». A més, Pérez ha reconegut que «aquesta exposició és el punt de partida que ens permetrà començar a col·laborar en altres projectes i generar una dinàmica més fluïda que permetrà dur a Benicarló altres exposicions i col·laboracions culturals a través del Consorci de Museus».
«Blasco Ibáñez i el Rostre de les Lletres» permet aproximar-nos, a través de la fotografia, a Vicente Blasco Ibáñez (València, 1867 - Menton, França, 1928), l’escriptor valencià més reconegut universalment. Les fotografies mostren a Blasco Ibáñez com a ciutadà i escriptor, des de les seues primeres estades a la presó valenciana de Sant Gregori, fins a la tornada de les sues despulles mortals, acompanyat per les més altes autoritats de la República i pel fervor dels seus conciutadans.
La visió fotogràfica de Blasco Ibáñez es complementa amb una selecció d'excel·lents retrats dels grans escriptors espanyols que van coincidir amb ell en el seu pas per la vida. La mostra recull les confluències entre escriptors i personatges influents de l’època, com Leopoldo Alas Clarín, Antonio Machado o Federico García Lorca, al costat dels fotògrafs més famosos del moment, com Alfonso, Company, Franzen, Káulak, Nicolás Muller o Massip.
L'exposició és el resultat de més de vint anys d'investigació en desenes d'arxius públics i privats, espanyols i estrangers, i constitueix un ambiciós estudi del retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins les vespres de la Guerra Civil.
L’exposició es podrà visitar al Mucbe fins al 8 de juliol.