top of page

JosĆ© Antonio CaldĆ©s, elegit Persona Destacada en lā€™Ć€mbit Cultural a tĆ­tol pĆ²stum

Lā€™artista benicarlando, traspassat recentment, va destacar en camps com la pintura, el dibuix i lā€™escultura. La seua figura dā€™Els Llauradors Ć©s un dels elements mĆ©s representatius de la ciutat.



El plenari del Consell Municipal de Cultura ha acordat proposar lā€™artista benicarlando JosĆ© Antonio CaldĆ©s com a Persona Destacada en lā€™Ć€mbit Cultural a tĆ­tol pĆ²stum. CaldĆ©s (BenicarlĆ³, 1963-2019) va quallar una magnĆ­fica trajectĆ²ria com a pintor, dibuixant i escultor i Ć©s autor dā€™una de les escultores mĆ©s representatives de la ciutat de BenicarlĆ³: Els Llauradors.


De formaciĆ³ autodidacta, CaldĆ©s va iniciar-se en la pintura de ben jove, amb la influencia dā€™artistes com SĆ”nchez CotĆ”n o Gabriel Puig Roda, i va fer cĆ²pies dā€™antics mestres com Albertinelli, Frans Hals o Alberto Durero. Posteriorment,en un viatge a ParĆ­s, va quedar fascinat per les pintures de Jacques Louis David i els dibuixos quasi poĆØtics de Pierre Paul Prudā€™hon, Jean Broc o Alfred Sisley.


Durant quinze anys va utilitzar el pastel i tĆØcniques mixtes; llapis, sanguina i carbonet especialment en els seus retrats d'estudi. Posteriorment, va treballar lā€™aquarelĀ·la, que va utilitzar en els quadres del port de BenicarlĆ³ que tantes vegades va pintar i tambĆ© en les escenes del treball diari que realitzaven tant homes com dones en el port i la llotja.


De tota la seua obra, destaquen per damunt de tot els retrats, a travĆ©s dels quals va saber plasmar la personalitat i la psicologia de cadascun dels personatges dibuixats, perĆ² tambĆ© les escenes de la vida quotidiana de BenicarlĆ³ i comarca. I, com no, lā€™escultura dā€™Els Llauradors, una figura que ja sā€™ha convertit en una icona a la seua ciutat natal.


CaldĆ©s va exposar dos vegades al Mucbe. La primera, al 2006, amb un recull dels esbossos de lā€™escultura dā€™Els Llauradors. La segona, al 2011, va recollir tota la faceta de retratista de lā€™artista benicarlando.


Lā€™acte de reconeixement a JosĆ© Antonio CaldĆ©s es durĆ  a terme el proper 9 d'agost al Magatzem de la Mar.


19 visualizaciones0 comentarios
bottom of page